«Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει στους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για να καλύψουν κενές οργανικές θέσεις» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας, ως διαβεβαίωση που εδόθη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  >>>


Ο κ. Γκιουλέκας ενημέρωσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις επαφές που είχε στην Αθήνα για το θέμα αυτό με τον κ.Μανιτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στο Συμβούλιο, το οποίο έγινε παρουσία πλήθους εργαζομένων, συζητήθηκε μόνο το ζήτημα της θέσης σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην ενημέρωση που παρείχε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιτάκης πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας, επανέλαβε την διαβεβαίωση του υπουργού πως δεν τίθεται κανένα θέμα απολύσεων.

Ο κ. Γκιουλέκας μίλησε και για την απαίτηση για μείωση των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων για επικείμενες απολύσεις στο δημόσιο. Όπως είπε, ο αρμόδιος Υπουργός Αντώνης Μανιτάκης εξήγησε στην Επιτροπή της Βουλής πως ο αριθμός των υπηρετούντων το 2015, με τις προγραμματισμένες συνταξιοδοτήσεις, θα μειωθεί κατά πολύ περισσότερο. Θα μειωθεί, όπως επισήμανε, κατά 280.000 άτομα. Το 2009-2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός, υπηρετούσαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περί τα 975.000 άτομα. Με τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν και το πάγωμα των προσλήψεων φέτος τα άτομα αυτά μειώθηκαν και έφθασαν περί τα 768.000 άτομα. Όπως υπολογίζεται, με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεως, το 2015 θα υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περί τα 680.000 άτομα. Κάτι που υπερκαλύπτει την αρχική απαίτηση.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» επανέλαβε την θέση της παράταξης, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να καταγραφούν πρώτα τα κενά στις υπηρεσίες και τους διάφορους φορείς και έπειτα, αφού διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις, να αναζητηθούν τα άτομα για να καλύψουν αυτά τα κενά.

«Ειδικότερα για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ήδη κενές θέσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό οι θέσεις αυτές να καλυφθούν από τους υπό μετακίνηση υπαλλήλους, αφού αυτοί ήδη υπηρετούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μπορούν κάλλιστα να καλύψουν πολλά κενά του. Πολλώ δε, μάλλον, που αυτά τα κενά θα γίνουν περισσότερα», όπως επισήμανε ο Κ.Γκιουλέκας, «αφού από 1/1/2013 θα μεταβιβαστούν στους Δήμους της χώρας περίπου 200 νέες αρμοδιότητες, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, τον “Καλλικράτη”.

«Είμαστε εναντίον κάθε απώλειας θέσεων εργασίας. Όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κρίθηκαν με διαδικασίες απόλυτα αντικειμενικές, διαδικασίες που όριζαν αντικειμενικά κριτήρια που ενέκρινε το ΑΣΕΠ. Επομένως, κανείς από αυτούς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπήχθη σε διαδικασία κρίσεως με αντικειμενικά κριτήρια», κατέληξε ο Κ.Γκιουλέκας.